The new masterplan at Dickens Heath is signified by public squares and greens at its heart, each possessing its own feel and landmark building, Solihull, United Kingdom

Next
Prev · 

MASTERPLAN AND DESIGN FOR
DICKENS HEATH

Dickens Heath, Solihull, UK


In 2001 the practice prepared the design code for the central area of Dickens Heath. Parkridge developments won the bid and were chosen to develop the central area in partnership with Solihull Metropolitan Council. The Masterplan for the central area contains 246 residential units, 1360 m2 of retail space and 1000 m2 B1 space, arranged along a high street with a major square at the northern end and a marina basin on the Stratford and Avon Canal to the south. The central area was divided into 28 urban blocks and four architects were commissioned to work with Parkridge in developing the detail of the design. John Simpson, as one of the four teams of architects, were responsible for 6 urban blocks of residential and retail use, and for the major public elements within the scheme, the community hall, the public library and the medical centre.

View looking north to the buildings at the top of the High Street at Dickens Heath, Solihull, United Kingdom

Next
Prev · 

MASTERPLAN AND DESIGN FOR
DICKENS HEATH

Dickens Heath, Solihull, UK


In 2001 the practice prepared the design code for the central area of Dickens Heath. Parkridge developments won the bid and were chosen to develop the central area in partnership with Solihull Metropolitan Council. The Masterplan for the central area contains 246 residential units, 1360 m2 of retail space and 1000 m2 B1 space, arranged along a high street with a major square at the northern end and a marina basin on the Stratford and Avon Canal to the south. The central area was divided into 28 urban blocks and four architects were commissioned to work with Parkridge in developing the detail of the design. John Simpson, as one of the four teams of architects, were responsible for 6 urban blocks of residential and retail use, and for the major public elements within the scheme, the community hall, the public library and the medical centre.

Dickens Heath is set out to closely resemble a traditional village with a clear sense of place and belonging to its residents, Solihull, United Kingdom

Next
Prev · 

MASTERPLAN AND DESIGN FOR
DICKENS HEATH

Dickens Heath, Solihull, UK


In 2001 the practice prepared the design code for the central area of Dickens Heath. Parkridge developments won the bid and were chosen to develop the central area in partnership with Solihull Metropolitan Council. The Masterplan for the central area contains 246 residential units, 1360 m2 of retail space and 1000 m2 B1 space, arranged along a high street with a major square at the northern end and a marina basin on the Stratford and Avon Canal to the south. The central area was divided into 28 urban blocks and four architects were commissioned to work with Parkridge in developing the detail of the design. John Simpson, as one of the four teams of architects, were responsible for 6 urban blocks of residential and retail use, and for the major public elements within the scheme, the community hall, the public library and the medical centre.

The centre of the development is in the form of a linear street running from the main square to the southern square and the adjoining central wharf at Dickens Heath, Solihull, United Kingdom

Next
Prev · 

MASTERPLAN AND DESIGN FOR
DICKENS HEATH

Dickens Heath, Solihull, UK


In 2001 the practice prepared the design code for the central area of Dickens Heath. Parkridge developments won the bid and were chosen to develop the central area in partnership with Solihull Metropolitan Council. The Masterplan for the central area contains 246 residential units, 1360 m2 of retail space and 1000 m2 B1 space, arranged along a high street with a major square at the northern end and a marina basin on the Stratford and Avon Canal to the south. The central area was divided into 28 urban blocks and four architects were commissioned to work with Parkridge in developing the detail of the design. John Simpson, as one of the four teams of architects, were responsible for 6 urban blocks of residential and retail use, and for the major public elements within the scheme, the community hall, the public library and the medical centre.

View of Parkridge House at Dickens Heath Village, Solihull, United Kingdom

Next
Prev · 

MASTERPLAN AND DESIGN FOR
DICKENS HEATH

Dickens Heath, Solihull, UK


In 2001 the practice prepared the design code for the central area of Dickens Heath. Parkridge developments won the bid and were chosen to develop the central area in partnership with Solihull Metropolitan Council. The Masterplan for the central area contains 246 residential units, 1360 m2 of retail space and 1000 m2 B1 space, arranged along a high street with a major square at the northern end and a marina basin on the Stratford and Avon Canal to the south. The central area was divided into 28 urban blocks and four architects were commissioned to work with Parkridge in developing the detail of the design. John Simpson, as one of the four teams of architects, were responsible for 6 urban blocks of residential and retail use, and for the major public elements within the scheme, the community hall, the public library and the medical centre.

Front elevation of the library at Dickens Heath, Solihull, United Kingdom

Next
Prev · 

MASTERPLAN AND DESIGN FOR
DICKENS HEATH

Dickens Heath, Solihull, UK


In 2001 the practice prepared the design code for the central area of Dickens Heath. Parkridge developments won the bid and were chosen to develop the central area in partnership with Solihull Metropolitan Council. The Masterplan for the central area contains 246 residential units, 1360 m2 of retail space and 1000 m2 B1 space, arranged along a high street with a major square at the northern end and a marina basin on the Stratford and Avon Canal to the south. The central area was divided into 28 urban blocks and four architects were commissioned to work with Parkridge in developing the detail of the design. John Simpson, as one of the four teams of architects, were responsible for 6 urban blocks of residential and retail use, and for the major public elements within the scheme, the community hall, the public library and the medical centre.